Voor kinderen

Alle kinderen en hun (groot)ouders zijn welkom in onze bibliotheek.

We bieden collecties op maat van elke doelgroep aan. Maar daarnaast organiseren we ook heel wat activiteiten voor kinderen in gezinsverband of in de schooltijd.

En je kunt ons altijd vragen om advies of een goede boekentip voor jouw (klein)kind.

Baby's en peuters

Ook de allerjongste kinderen zijn welkom in onze bib. Je kunt je baby lid maken vanaf de geboorte.

Onze bibliotheek heeft een zachte en veilige omgeving gecreëerd waar je samen met je kleine spruit boekjes kan ontdekken.

Aantrekkelijke en prikkelende materialen zijn ideaal op deze leeftijd.

Al vanaf het prille begin kunnen baby's genieten van een boekje. We bieden een collectie van stoffen boekjes, badboekjes en een ruime collectie van stevige kartonboekjes, boekjes met flapjes, voelbare details of geluiden, met contrastkleuren of opvallende kleuren. Luisteren naar liedjes of rijmpjes is op de jonge leeftijd heel fijn. Je vindt inspiratie in onze collectie lied- en versjesboeken, vaak in verschillende talen.

Boeken, verhalen, liedjes en versjes... het stimuleert allemaal de taalontwikkeling van baby’s en peuters. En samen in een boek kijken is gewoonweg heel fijn en gezellig. Het is goed voor levenslange herinneringen aan warme momenten en geborgenheid. Daarom is Oudergem sinds 2018 een Boekstart-gemeente.

grappig kindje dat boeken leest

In samenwerking met lokale partners organiseren we op regelmatige basis ontspannende en educatieve activiteiten waar je zelfs met heel jonge kindjes naartoe kan komen. Je herkent dit aanbod aan de hand van het leuke 1-2-3-OK! label.

Eerste lezers

Eindelijk zelf kunnen lezen!

Stap voor stap leerde je kind staan, gaan en lopen. Letter voor letter zal het leren lezen.

Zodra je kind aangeeft zelf te willen lezen (ongeveer tussen 5 en 8 jaar) of op school leert lezen, kun je onze rekken 6+ doorzoeken.

Startende lezers vinden bij ons ‘oefenboeken’ op AVI-niveau. Deze zijn specifiek bedoeld voor beginnende lezers en de moeilijkheidsgraad volgt het leesniveau en de leeservaring van je kind.

Maar evengoed hebben we voor deze doelgroep nog fijne prentenboeken, kinderstrips of voorleesboeken en luisterboeken die veel lees- en luisterplezier geven.

 

Voorlezen

Voorlezen: voor vele kinderen het leukste kwartiertje van de dag.

Vanaf de allerjongste leeftijd kan je voorlezen aan je kind. Maar ook wanneer kinderen al zelf kunnen lezen, blijf voorlezen leuk en belangrijk: het is een knus moment tussen kind en voorlezer, kinderen horen verhalen die ze op hun eentje nog niet aankunnen, de taal wordt als vanzelf verrijkt...

Maandelijks organiseren we voorleesuurtjes. Het hele gezin is dan welkom. Ze zijn gratis en je hoeft vooraf niet in te schrijven.

In november doen we mee met de Voorleesweek en lezen we voor in verschillende talen.

Op zoek naar een geschikt voorleesboek? Aarzel niet om ons advies te vragen. We gaan graag samen op zoek naar voorleesverhalen die jouw kinderen aanspreken.

 

Wanneer lezen moeilijk gaat

Waarom gaat lezen moeilijk? Omdat je het (nog) niet leuk vindt, (nog) niet genoeg geoefend hebt of omdat je een beperking hebt die het lezen bemoeilijkt. Gewoon… Daarom!

Ook voor wie het lezen moeilijk gaat, is de bibliotheek er. We hebben allerlei materialen die ook voor kinderen met een leesbeperking aantrekkelijk kunnen zijn. Spreek ons gerust aan voor meer informatie, boekentips of handige ideetjes die jouw kind kunnen op weg kunnen helpen naar meer leesplezier.

Een greep uit ons aanbod:

> Doe de vijfvingertest. Hij hangt op in de bib en helpt je bij het kiezen van een boek dat bij je past.
> Makkelijk Lezen rek: vol boeken
met een dyslexievriendelijk lettertype en een luchtige bladspiegel en boeken met een makkelijk leesnveau en toch een tof verhaal.
> Luisterboeken: lezen en te luisteren tegelijk met de Daisy-luisterboeken
> Leeslinialen kun je gratis het hele schooljaar uitlenen: voor lezers met een slecht zicht, een leesbeperking of concentratiestoornis.
 

De Leesjury

Lees je graag? Doe dan mee met de Leesjury.

Je hebt tot half april de tijd om de 6 of 8 vooraf geselecteerde jeugdboeken te lezen. Alles gelezen? Dan mag jij jouw favoriet uitkiezen en je stem uitbrengen. Lees je graag mee? Check dan hier alle details over onze Leesjury.

Logo De Leesjury

Lekker lezen!

Voor kinderen en jongeren hebben we rijen leesvoer in huis. Regelmatig komen er nieuwe boeken bij!

De verhalende boeken hebben een leeftijdsaanduiding Zo weet je zelf welke boeken geschikt zijn. De meeste boeken hebben ook een genre-etiket.
Hulpmiddelen zoals de vijfvingertest helpen je een boek kiezen dat echt bij je past. Kies dus niet te snel. Lees de rugtekst en sla het boek eerst even open om een pagina te lezen…

De informatieve boeken zijn ingedeeld volgens herkenbare thema's als 'Natuur', 'Vrije tijd' of 'Landen'.

Snuister zeker ook eens door de stripbakken: een divers aanbod van zowel klassieke reeksen als nieuwe stripverhalen.

Niet gevonden wat je zoekt? Wij maken met plezier tijd vrij om op zoek te gaan naar dat boek dat bij je past.