Voor de leerlingen en leerkrachten van het middelbaar heeft onze bibliotheek heel wat te bieden. 

Klasbezoek

Wij zijn een kleine gemeentelijke bibliotheek. Onze collectie is zorgvuldig en bewust samengesteld met oog voor ons grootstedelijk publiek. 
Daarom kan je bij ons lenen uit een beperkt, maar kwalitatief aantrekkelijk aanbod. Je kan bij ons rekenen op laagdrempelig advies en professionele begeleiding. Wij luisteren naar jouw noden en zoeken samen naar oplossingen op maat.

Wil je graag een klasbezoek brengen? Dan voorzien we een aangepast programma waarbij leerlingen kennismaken met de bibliotheekwerking en vervolgens boeken kiezen en lenen.

Lidmaatschap

Als leerkracht heb je recht op een gratis lidkaart met uitzonderlijke leenvoorwaarden. 
Kom je met de klas, dan kunnen de leerlingen individueel lid worden (gratis tot 18 jaar) of je vraagt een gratis klaskaart aan (op naam van de school).
Al onze leden krijgen bovendien toegang tot het netwerk van Brusselse Bibliotheken: 1 kaart, 20 bibliotheken!

Auteursbezoek

Niets zo leesbevorderend als een ontmoeting met een auteur!
In samenwerking met de bibliotheek kan een auteurslezing georganiseerd worden. Leerlingen worden goed voorbereid op het bezoek: boek(en) vooraf lezen, een eerste introductie op de auteur en zijn/haar oeuvre en materiaal om eventueel vooraf in de klas rond te werken.

Wanneer lezen moeilijk gaat

Voor leerlingen met een leesbeperking zijn er verschillende mogelijkheden om toch te genieten van een boek. Zo bieden we in samenwerking met Luisterpunt Daisy-boeken aan.

Daisy staat voor Digital Accessible Information System. Dit is de wereldwijde standaard voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking. Het grote voordeel daarvan is dat je zo'n 'boek' kunt hanteren als een gewoon boek. Je kan in één ruk door lezen, maar je kunt ook door het boek bladeren, van zin naar zin, bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Je kunt stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen, een bladwijzer plaatsen enz.

In onze catalogus vind je ons aanbod van Daisy-boeken, maar je kan ook gebruik maken van Daisy-online en boeken beluisteren via de app "Anderslezen" (smartphone/tablet).

Meer informatie krijg je via de Luisterpuntbibliotheek: 02 423 04 11 of info@luisterpuntbibliotheek.be 

Gopress: digitale tijdschriften- en krantendatabank

Het krantenarchief is een doorzoekbaar digitaal archief met krantenartikelen van minstens twee dagen oud. Je kunt het heel eenvoudig raadplegen via onze catalogus. Klik hiervoor bij de zoekbalk van de catalogus eerst 'Krantenarchief' aan.
Binnen de muren van de bib kun je meteen ook de gewenste artikels lezen. Ook van thuis uit kan je het archief doorzoeken en artikels lezen via je 'Mijn Bibliotheek' account (hiervoor is ene geldig lidmaatschap nodig).

Via 'De bib op school' kan de bib haar abonnement op het krantenarchief zonder meerkost delen met de scholen op haar grondgebied. Wil je als school ingaan op dit aanbod? Neem dan contact op met de bib.

Meer informatie over onze digitale collecties vind je hier

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in ons aanbod? Heb je zelf nog ideeën of vragen waar de bib hulp kan bieden?
Neem dan contact op met onze educatief medewerkster Bérénice Leën: bleen@oudergem.brussels