Digitale Collecties

Onze bibliotheek biedt steeds meer digitale bronnen aan.

Je kunt een e-reader lenen met e-boeken: zowel voor volwassen als kinderen, zowel verhalende als informatieve e-boeken.
Met de cloudLibrary app, kun je gratis e-boeken lenen op je eigen toestel: smartphone, tablet, pc of e-reader.
Via de catalogus kun je het digitale krantenarchief raadplegen.
Voor wie moeilijk leest omwille van visuele of leesbeperking, is er "daisy online"

E-boeken op een e-reader van de bib

Wil je onze e-boeken lenen? Dat kan via een e-reader van de bibliotheek. Vraag ernaar aan onze balie of mail ons, en dan maken wij een toestel met de gewenste boeken voor je klaar.

Een e-reader met max. 9 titels kun je gedurende drie weken lenen. De uitleentermijn verlengen kan niet.

E-boeken lenen op je eigen toestel

Sinds midden september kunnen leden met een geldig lidmaatschap en een profiel op Mijn Bibliotheek, gratis e-boeken lenen en ze lezen op een eigen toestel.
Via het e-boeken uitleenplatform cloudLibrary kunnen bibliotheekleden van thuis uit e-boeken zoeken, lenen en lezen via de cloudLibrary-app op een eigen toestel naar keuze: e-reader,  computer, smartphone, tablet. De e-boeken zullen ook te vinden zijn in de bibliotheekcatalogi die Cultuurconnect beheert. Leden krijgen toegang via hun Mijn Bibliotheek-profiel dat gekoppeld is aan hun lidkaarten.

Bibliotheekleden kunnen 2 boeken gelijktijdig lezen en 2 boeken reserveren. Na 6 weken verdwijnt het boek automatisch van het toestel, tenzij de lener het vroeger inlevert.

 

Meer info

Digitaal krantenarchief

Het krantenarchief is een doorzoekbaar digitaal archief met krantenartikelen van minstens twee dagen oud. Je kunt het heel eenvoudig raadplegen via onze catalogus. Klik hiervoor bij de zoekbalk van de catalogus eerst 'Krantenarchief' aan.

Je zoekt automatisch op alle woorden. De resultatenlijst kan je nadien verfijnen of sorteren op datum of bron. 

Wil je een artikel lezen? Klik dan op ‘Lees het volledige artikel’ en meld je aan met je Mijn Bibliotheek-profiel. 

Binnen de muren van de bib kun je meteen ook de gewenste artikels lezen. Ook van thuis uit kan je het archief doorzoeken en artikels lezen via je 'Mijn Bibliotheek' account.

Via 'De bib op school' kan de bib haar abonnement op het krantenarchief zonder meerkost delen met de scholen op haar grondgebied. Wil je als school ingaan op dit aanbod? Neem dan contact op met de bib.

Daisy online

Voor personen met een leesbeperking zijn er verschillende mogelijkheden om te genieten van een boek. Zo bieden we in samenwerking met Luisterpunt Daisy-boeken aan. Dat zijn ingelezen boeken die je kan beluisteren. Daisy staat voor Digital Accessible Information System. Dit is de wereldwijde standaard voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking. 

Het grote voordeel daarvan is dat je zo'n 'boek' kunt hanteren als een gewoon boek. Je kan in één ruk door luisteren, maar je kunt ook door het boek bladeren, van zin naar zin, bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Je kunt stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen, een bladwijzer plaatsen, enz. Bovendien kan je het luistertempo zelf bepalen: langzamer als je simultaan meeleest of sneller wanneer je enkel luistert.

Het Daisy-boek op CD werd in onze bib intussen vervangen door de online dienstverlening. Het Daisy-boek wordt online gestreamd (Wifi) of gedownload (offline lezen). Er is zelfs een speciale app voor je smartphone of tablet (Anders Lezen-app).

Wil je toch graag een Daisy-boek op een fysiek CD-schijfje, dan kan je dat wel nog aanvragen.
 

Interesse?

> Vul het online aanvraagformulier in of contacteer ons via 02/672.38.42 of bibliotheek@oudergem.brussels
> Je kan ook rechtstreeks lid worden van de luisterpuntbibliotheek. Contacteer dan Luisterpunt via 02 423 04 11 of info@luisterpuntbibliotheek.be 

 

App-tip van de Bib

Welke app is nu écht zinvol? Of gewoon erg plezierig? Of welke app is educatief verantwoord voor mijn kind?  Op onze site tippen we geregeld een leuke boeken, lees- of informatie-app.

Heb je zelf een goede app-tip? Speel die gerust door!

Meer info